hittade mer

Var tionde Gastric Bypassopererad patient drabbas av tarmvred – en allvarlig komplikation som kan vara livshotande.

Kirurgiska ingrepp på gravt överviktiga personer är förenat med vissa risker. Det är svårare att söva dem och det förekommer komplikationer som till exempel hjärtproblem, propp i lungan och infektioner. I samband med operationen gastrisk bypass har det också dykt upp en allvarlig kirurgisk tarmkomplikation.

När man för några år sedan övergick från öppen kirurgi till titthålskirurgi visade det sig nämligen att slitsarna bidrog till tarmvred hos allt fler patienter. Tarmvred innebär att det blir stopp i tarmen och patienten behöver akut sjukvård.

”Vi fick upp ögonen för detta för ungefär två år sedan. Tarmen kan knicka sig eftersom det blir ett större utrymme i magen när patienten går ner i vikt. När operationen gjordes med öppen kirurgi vidrörde kirurgerna tarmarna med händerna och det bidrog till en viss gynnsam sammanväxning som höll tarmarna på plats”

Utöver tarmvred kan det förekomma till exempel fistlar, läckage och blödningar i samband med magsäcksoperationer.

”I branschen är vi oroliga för att den stora efterfrågan ska leda till att många kliniker vill börja operera de här patienterna. Man behöver minst hundra operationer om året för att få bra kvalitet”

Källa: SYDSVENSKAN

Magsäckens uppgift i kroppen är bland annat att blanda, sönderdela och desinficera mat och dryck som kommer ner genom matstrupen. Detta görs av bland annat den sura magsaften (bland annat saltsyra) som produceras i s.k. chief cells i fundus. Parietalceller producerar pepsinogen och intrinsic factor (IF), ett enzym som binder till vitamin B12 i chymus, maginnehållet. Utan IF som produceras i magsäcken kan vi inte tillgodogöra oss B12-vitamin.

Kraftiga kontraktioner av den glatta muskulaturen i magsäcken sönderdelar samtidigt födan rent mekaniskt, och parallellt med magsäcken sker även en sammandragning av pylorussfinktern på grund av att pH sjunker i duodenum. Detta ger att endast mindre mängder ventrikelinnehåll kan passera ut i tarmen åt gången och endast när dessa har en tillräckligt liten diameter. Magsäcken har förutom ovanstående en endokrin funktion och producerar hormoner.

Magsäcken är av ett extremt tåligt material för att kunna stå emot kraftiga syraattacker. Slemhinnans skikt mot ventrikellumen fräts visserligen sönder men skyddas dels av muköst slem och dels återbildas den mycket fort för att ersätta det nedslitna materialet. Vid infektion av Helicobacter pylori, den enda nu kända bakterie som kan leva i magens låga pH (genom att själv neutralisera sin närmiljö), kan magsår uppkomma.

Operation innebär att bakterier, virus och annat oönskat lättare kan passera in i kroppen, det innebär att obearbetad mat alltför snabbt kommer ner i tunntarmen. Många mår illa och många råkar ut för ”dumping”, dvs. tarmen ”dumpar” maten när den inte klarar av att hantera den.

Vitaminet B12 är essentiellt i vår kropp och används framför allt till produktionen av röda blodkroppar samt bidrar till nervsystemets funktion genom att medverka i bildningen av myelin. Opererade får brist på detta vitamin och sannolikt brist på de flesta vitaminer och mineraler. Bland annat utarmas skelettet och ben bryts mycket lättare. Tarmarna innehåller också bakterier som står för en stor del av vårt immunförsvar, ett försvar som en operation decimerar.

Sammanfattningsvis ger en Gastric Bypassoperation magproblem och ökar risken för framtida sjukdom.

- ◊ -

Ovanstående kunde varit exempel på en kost man hade tvingas leva med om man hade råkat ut för en allvarlig olycka eller sjukdom, där skadad eller sjuk vävnad måste amputeras. Men att tvingas leva på detta sätt genom att skära bort frisk väl fungerande vävnad verkar minst sagt oklokt, både ur ett personligt perspektiv och ur ett samhällsperspektiv.

Den stora och viktiga frågan är: Hur många patienter som låter sig magopereras är medveten om konsekvenserna och hur många har blivit informerade om alternativet LCHF?

- ◊ -


Kommentarer
Postat av: Jenny

Vadå informerade om LCHF??? Som om det skulle vara bättre att trycka i sig en massa fett och förstöra sina artärer! Det står att LCHF orsakar hjärtsjukdomar så det är bara löljligt att skriva så!



Var tionde får tarmvred....frågan är vad det baseras på. Siffran var knappt 3% innan...Vitaminbrist... Därför äter man ju vitaminer livet ut för att ligga på en normal nivå också och det kollas ju upp två gånger om året oxå så man har ju koll på det.



Jag lider med dig Linda det gör jag verkligen men detta är överdrivet!

2012-01-13 @ 15:12:46
Postat av: Marie

Med LCHF så äter man inte mycket fett som vissa tror. Jag har käkat det i 2år och mina kolesterolvärlden är skitbra:) Jag tar en köttbit och ungefär 2-3 msk gräddsås eller bea till. Käkar vi hemmagjorda burgare så blir det lite ost,senap, grönsaker och ca1msk hamburgerdressing,

Vi äter inte direkt ur smörpaketen.

Det roliga är att det är kolhydrater som orsakar högt kolesterol.

Min pappa har slutat med medicin för det efter att han började med lchf som läkaren rekomenderade han just för sin diabetes och höga kolesterol. Han har gått ner 20kg på ett år fasst han inte kan röra sig så bra.

Vet flera som gjort gbp och slutat gå ner i vikt och börjat med lchf och mår så mycket bättre.

En nära anhörig som är opad gick ner till storlek xs(hon kan ha sin 8åriga dotters kläder) och lider av svår vitaminbrist och värk i hela kroppen då nästan alla muskler förtvinat.

Linda hoppas att du verkligen får hjälp så att du kan få ett bra liv med din familj:)

Kram

2012-01-13 @ 20:01:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Totalt

Denna månad

Denna vecka

Idag

Online
RSS 2.0